2004/08/22

Μια τόσο φιλική χώρα...#3

Πηγή:

Η Ιαπωνία γίνεται σκληρή με τους παραβάτες θεωρήσεων

Μίας ημέρας λαθροπαραμονή μπορεί να φέρει ένα χρόνο φυλάκισης, και πέντε ετών απέλαση

- Catherine Makino, για Chronicle Foreign Service

Δευτέρα, Μάιος 10 2004

Τόκιο --

Όταν προσπάθησαν να επιβιβαστούν οι σπουδαστές Άντζελα Λούνα-- Angela Luna και Ρίτσαρντ Νισιζάβα -- Richard Nishizawa (Ιαπωνικής καταγωγής Σ.τ.Μ.) σε ένα αεροπλάνο προορισμένο για την περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο το Μάρτιο, οι αρχές του αερολιμένα τους έριξαν σε ένα μικρό κελί και τους κράτησαν σε απομόνωση χωρίς δικηγόρο για αρκετές ημέρες προτού τους απελάσουν από την Ιαπωνία για πέντε έτη.

Η Λούνα και ο Νισιζάβα , που είχαν μελετήσει τα ιαπωνικά για ένα έτος στο πανεπιστήμιο Reitaku περίπου 20 μίλια βορειοανατολικά του Τόκιο, δεν συλλήφθηκαν για τη διάπραξη ενός σοβαρού εγκλήματος. Είχαν μείνει μόνο στη χώρα δύο εβδομάδες περισσότερο από τις επιτρεπόμενες τους θεωρήσεις.

"Είχαμε τις έγκυρες θεωρήσεις πέντε ετών, έτσι δεν ενοχληθήκαμε να εξετάσουμε τα χαρτόσημα της μετανάστευσής μας," είπε η Λούνα , 27, τηλεφωνικώς από το σπίτι της στο Λαφαγέτ. "Οι φύλακες με έκαναν να αλλάξω τα ενδύματά μου επειδή είχαν περισφικτικά κορδόνια. Σκέφτηκαν ότι μπορεί να τα χρησιμοποιήσω ως όπλο, ή να στραγγαλίσω κάποιον. Μας μεταχειρίστηκαν όπως τους εγκληματίες."

Ο Νισιζάβα , 31, που ζει στο Martinez, λέει ότι δέθηκε με χειροπέδες, είχε σωματική έρευνα, και τοποθετήθηκε σε ένα κελί 20-επί-20-πόδια με τέσσερις άλλους αλλοδαπούς και ένα στρώμα για να κοιμηθεί επάνω .

Ο Κρίστοφερ Μόκφορντ--- Christopher Mockford, ένας σπουδαστής από το Ellensburg, Wash., δέθηκε με χειροπέδες και τέθηκε υπό κράτηση για τρεις ημέρες αφού τελείωσε ένα πρόγραμμα υποτροφίας ενός χρόνου στο πανεπιστήμιο Shimane στη δυτική Ιαπωνία. , Επίσης, εξορίστηκε από την Ιαπωνία για πέντε έτη, για την παραμονή μια ημέρα περισσότερο από αυτό που επέτρεπε η θεώρησή του.

"Η ειδικότητά μου είναι τα ιαπωνικά, και τώρα θα πρέπει πιθανώς να την αλλάξω," είπε ο Μόκφορντ.

Η Λούνα , ο Νισιζάβα και ο Μόκφορντ ήταν θύματα μιας έντονης καταστολής από το προηγούμενο έτος που τιμωρεί τους αλλοδαπούς που μένουν στην Ιαπωνία περισσότερο από όσο επιτρέπονται νόμιμα. Η εκστρατεία έχει επικριθεί σκληρά από τις ομάδες των ανθρώπινων δικαιωμάτων, οι οποίες λένε ότι οι πολιτικοί και η κυβέρνηση κατηγορεί κυνικά τους αλλοδαπούς για την ύφεση στην οικονομία της Ιαπωνίας και το αυξανόμενο ποσοστό εγκλήματος -- ακόμα κι αν αθώοι τουρίστες και σπουδαστές πιάνονται στο δίχτυ.

"Υπάρχει συνεχιζόμενη φυλετική σκιαγράφηση, και κανένας δεν το εξετάζει," είπε ο Makoto Teranaka, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ιαπωνία. "Η αστυνομία χρησιμοποιεί τους αλλοδαπούς ως αποδιοπομπαίους τράγους για την αύξηση στο έγκλημα."

Γνωστοί τοπικά ως "παρατείνοντες πέραν του δέοντος την παραμονή-- λαθροπαραμονείς," οι αλλοδαποί υπόκεινται σε φυλάκιση για τρεις έως τέσσερις ημέρες, πρόστιμο μέχρι $3.000 και απαγόρευση της Ιαπωνίας για πέντε έτη για παραμονή έστω και για μία ημέρα περισσότερο από τις άδειες θεωρήσεών τους. Μερικοί χρεώνονται ακόμη και $600 για κάθε ημέρα κράτησης και τους αρνείται το δικαίωμα να καλέσουν την οικογένεια ή την πρεσβεία τους εκτός αν εφεσιβάλλουν τις περιπτώσεις τους, διαδικασία που παίρνει τρεις - ή πέντε εβδομάδες την οποία λίγοι λαθροπαραμονείς επιλέγουν.

Το Υπουργείο δικαιοσύνης υποστηρίζει ότι η καταστολή επιτρέπεται επειδή περίπου 220.000 αλλοδαποί παραβίασαν τις θεωρήσεις τους πέρυσι -- συνήθως Κορεάτες, Φιλιππίνοι και Κινέζοι που θέλουν να παραμείνουν στις εργασίες που πληρώνουν υψηλότερες αμοιβές από τις ίδιες εργασίες στις χώρες τους. Πρόσθετα 30.000 αλλοδαποί λαθροπεράστηκαν παράνομα στην Ιαπωνία, κυρίως από την Κίνα.

Ο Tatsuro Kitazono, ένας ανώτερος υπάλληλος της μετανάστευσης στο Τόκιο, λέει ότι η καταστολή συνδέεται με ένα άλμα 17 τοις εκατό στο έγκλημα από τους αλλοδαπούς από το προηγούμενο έτος. Το 2003, η αστυνομία λέει ότι οι αλλοδαποί διέπραξαν 40.615 εγκληματικές πράξεις -- συνήθως κλοπή, απάτη και παραποίηση, αλλά επίσης και τις υψηλού προφίλ δολοφονίες μιας οικογένειας τεσσάρων στη Φουκουόκα από τρεις κινέζους σπουδαστές.

Ο Earl Kinmoth, καθηγητής της κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο Taisho του Τόκιο που έχει ζήσει στην Ιαπωνία για περίπου 30 έτη, βλέπει επίσης έναν ιστορικό δεσμό στην εκστρατεία ενάντια στους λαθροπαραμονείς.

"Η καταστολή είναι πιθανώς ένας συνδυασμός πραγμάτων: μια αύξηση στο έγκλημα από τους κινέζους, την 9/11, τους μη σκεπτόμενους ανώτερους υπαλλήλους και το φόβο των αλλοδαπών," είπε. "Και βεβαίως υπάρχει ξενοφοβία εδώ, βασισμένη στην ιστορία."

Η Ιαπωνία ήταν κλειστή στον κόσμο για 250 έτη έως ότου ο αμερικανός διοικητής ναυτικής μοίρας Μάθιου Πέρρυ-- Matthew Perry ανάγκασε το καθεστώς του Σογκούν να ανοίξει τα σύνορα της Ιαπωνίας το 1854. Το έθνος παραμένει ομοιογενές, με μόνο 0,2 τοις εκατό του πληθυσμού γεννημένο αλλοδαπό. Οι κοινωνιολόγοι λένε ότι πολλοί Ιάπωνες παραμένουν βαθειά δύσπιστοι απέναντι στους gaijin (ξένους), όπως οι αλλοδαποί είναι γνωστοί -- ένα συναίσθημα που έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια λόγω μιας μακριάς δεκαετίας- οικονομικής ύφεσης και μιας αυξανόμενης ανεργίας.

Ο κυβερνήτης του Τόκιο Σινταρό Ισιχάρα -- Shintaro Ishihara, ένας εθνικιστής που είναι ένας από τους δημοφιλέστερους πολιτικούς της Ιαπωνίας, έχει υποσχεθεί το πρόσθετο εργατικό δυναμικό για να βοηθήσει τους υπαλλήλους μετανάστευσης να εκδιώξουν τους παραβάτες θεωρήσεων ρίζας στο Τόκιο και τις περιβάλλουσες περιοχές. Το 2000, ο Ishihara είπε στα μέλη των δυνάμεων αυτοάμυνας της Ιαπωνίας (παραπλανητικός όρος για τον Ιαπ. Στρατό) ότι οι αλλοδαποί είχαν διαπράξει τα "άγρια εγκλήματα" στον παρελθόν και "πιθανά θα στασιάσουν σε περίπτωση καταστρεπτικού σεισμού."

Το γραφείο μετανάστευσης πιάστηκε επίσης στην εθνικιστική μόδα με τη δημιουργία ενός ιστοχώρου (www.immi-moj.go.jp/zyouhou/index.html) το Φεβρουάριο που η Διεθνής Αμνηστία έχει περιγράψει ως "κυβερνοχωροξενοφοβία." Ο κόμβος ζητά από τους ιάπωνες για να καρφώσουν τους ύποπτους αλλοδαπούς που "παίρνουν τις δουλειές σας" και έλαβε περισσότερες από 780 συμβουλές στον πρώτο μήνα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του γραφείου Mamoru Fukudaki.

Ο Michael Boyle, ένας εκπρόσωπος για την αμερικανική πρεσβεία στο Τόκιο, λέει ότι δεν ξέρει πόσοι Αμερικανοί έχουν τεθεί υπό κράτηση στους τελευταίους μήνες επειδή οι περισσότεροι κρατούμενοι επιλέγουν να αποχωρήσουν από την Ιαπωνία μετά αφού πληρώσουν τα πρόστιμα και να δεχτούν την πενταετή εξορία.

"Τα ανεκδοτικά στοιχεία προτείνουν ότι έχει υπάρξει μία άνοδος στον αριθμό Αμερικανών που τίθενται υπό κράτηση," είπε ο Boyle. "Η άποψή μας είναι ότι όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό, οι Αμερικανοί υπόκεινται στους νόμους της χώρας που επισκέπτονται."

Ένας γηράσκων πληθυσμός και ένα χαμηλό ποσοστό γεννήσεων – ο πληθυσμός της Ιαπωνίας αναμένεται να ελαττωθεί από 125 εκατομμύρια το 2004 σε 100 εκατομμύρια μέχρι το 2056, σε μια προβολή από το εθνικό ίδρυμα πληθυσμού και κοινωνικής ασφάλισης -- έχουν αναγκάσει την κυβέρνηση να ανοίξει απρόθυμα τις πόρτες της στους ξένους εργαζομένους, οι οποίοι αναλαμβάνουν συχνά δουλειές που απορρίπτονται από τους περισσότερους ιάπωνες ως εμπίπτουσες μέσα στα "3Κ" -- βρώμικες, επικίνδυνες και δύσκολες (kitsui, kitanai, kikken). Τέτοιες εργασίες, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας στους τόπους οικοδομής και στις κουζίνες εστιατορίων, προσφέρουν χαρακτηριστικά χαμηλή αμοιβή και λίγο ή κανένα όφελος.


Ο Tony Lazlo, διευθυντής του Issho Kikaku ("πρόγραμμα μαζί"), μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που ιδρύθηκε από τους ζώντες στο Τόκιο αλλοδαπούς για να υποστηρίξει τα πολυπολιτισμικά ζητήματα, λέει οι αλλοδαποί απέφυγαν προηγουμένως την τιμωρία για τις ληγμένες θεωρήσεις με το γράψιμο μιας επιστολής συγγνώμης. Ο Kinmoth λέει ότι οι ανώτεροι υπάλληλοι μετανάστευσης συνήθιζαν "να αναδιπλώνονταν προς τα πίσω για να το χειριστούν."

Μια ειδική επιτροπή έχει συσταθεί για να αναθεωρήσει τους νόμους μετανάστευσης του έθνους.

Ο Gregory Clark, ένας πρώην αυστραλιανός διπλωμάτης και ο μόνος αλλοδαπός στην επιτροπή, λέει ότι οι συνάδελφοί του είναι "αδιάφοροι στην κακή δημοσιότητα" και είναι απίθανο να διευκολύνουν τους λαθροπαραμονείς. Το Υπουργείο δικαιοσύνης, που προώθησε μια ειδική μονάδα 200-μελών για να βρει τους παράνομους κατοίκους τον περασμένο μήνα, μπορεί να αυξήσει το μέγιστο πρόστιμο από $3.000 σε $30.000 και να αυξήσει την εξορία από πέντε σε 10 έτη.

Στην περιοχή του κόλπου, η Λούνα και ο Νισιζάβα λένε ότι προγραμματίζουν να επιστρέψουν στην Ιαπωνία αφότου η πενταετής εξορία τους τελειώσει. Αλλά και οι δύο ακόμα αφρίζουν που πιάστηκαν στα πολιτικά της Ιαπωνίας.

"Είμαι θυμωμένη για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκα, δεδομένου ότι είναι πολύ πολιτικό θέμα και όχι μια δυσλειτουργία στο γραφειοκρατικό σύστημα," είπε η Λούνα . "Η τιμωρία βεβαίως δεν ταίριαζε στο έγκλημα."
Page A - 1


---
Παρατηρήσεις:

Το πρόβλημα δεν είναι για το πως μεταχειρίζεται τους λαθρομετανάστες η Ιαπωνία αλλά το πως μεταχειρίζεται όλους τους ξένους, ανεξαίρετα σαν λαθρομετανάστες. Ζητώντας ταυτόχρονα για τους πολίτες της στο εξωτερικό τον σεβασμό που η ίδια ποδοπατεί για τους ξένους στο εσωτερικό της.

Και ειδικά όταν πρόκειτα για χώρα που έστειλε αρκετά εκατομμύρια από τους κατοίκους σαν μετανάστες στην Λατινική Αμερική ή τις ΗΠΑ στις αρχές του 20ου αιώνα όταν η Ιαπωνία δεν μπορούσε να θρέψει τους κατοίκους της, στήνοντας έτσι και τα πρακτορεία κατασκοπείας μεταξύ των μεταναστών το ζήτημα γίνεται ακόμη πιο αντιφατικό.

Και όταν πρόκειται για χώρα η οποία στην ουσία χρωστά την ευημερία της σε πολλούς επώνυμους και ανώνυμους ξένους που ήρθαν και εδίδαξαν εδώ είναι λυπηρό. Εν τούτοις αυτή η κακία θα επιστέψει πάλι στην Ιαπωνία όχι τόσο στους εμπνευστές αυτών των πολιτικών αλλά κυρίως στα μελλοντικά ανύποπτα θύματα, τους απλούς Ιάπωνες πολίτες.

Σημειώνουμε ακόμη ότι υποκριτικά οι λαθρομετανάστες τιμωρούνται αλλά όχι και οι μαφιόζοι που τους μεταφέρουν συχνά με ψεύτικες υποσχέσεις. Γιατί οι Γιάκουζα θεωρούνται από τις αρχές σαν εθνικοί ευεργέτες άσχετα αν η δουλειά τους είναι να ποδηγετούν αλλα και να μαδάνε κυρίως τους Ιάπωνες.


Site Meter © : Lame_samurai's_rant 2004