2005/03/11

Η πολιτική οικονομία τoυ δικάζειν στην Ιαπωνία

Μέτρηση της δικαστικής ανεξαρτησίας:

http://www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/0226703886/qid=1110381729/sr=
8-8/ref=sr_8_xs_ap_i8_xgl14/102-9483297-9028150?v=glance&s=
books&n=507846

Η πολιτική οικονομία τoυ δικάζειν στην Ιαπωνία

από τους J. Mark Ramseyer και Eric B. Rasmusen (πανεπιστήμιο του Σικάγου, 2003)

Από το εσωτερικό επικάλυμμα:

Το ιαπωνικό σύνταγμα, όπως πολλά άλλα, απαιτεί όλοι οι δικαστές να είναι "ανεξάρτητοι στην άσκηση της συνείδησής τους και να δεσμεύονται μόνο από αυτό το σύνταγμα και τους νόμους του." Συνεπή με αυτήν την απαίτηση, τα ιαπωνικά δικαστήρια έχουν απολαύσει από καιρό μια φήμη για άγρυπνη ανεξαρτησία -- μια ιδέα που αμφισβητείται μόνο περιστασιακά, και συχνότερα είναι άνευ ευρείας δημοσιότητας.

Αλλά σε αυτό το βιβλίο, οι Ramseyer και Rasmusen χρησιμοποιούν τις πιό πρόσφατες στατιστικές τεχνικές που εξετάζουν εάν αυτή η φήμη αντέχει πάντα στη διερεύνηση -- εάν, και μέχρι ποιό σημείο, οι σταδιοδρομίες των δικαστών χαμηλόβαθμων δικαστηρίων μπορούν να μανουβραριστούν για πολιτικό ώφελος.

Βάσει της προσεκτικής οικονομετρικής ανάλυσης των στοιχείων της σταδιοδρομίας για τις εκατοντάδες των δικαστών, οι Ramseyer και Rasmusen διαπιστώνουν ότι η ιαπωνική πολιτική επηρεάζει τις δικαστικές σταδιοδρομίες, διακριτικά και έμμεσα: οι δικαστές που αποφασίζουν τις πολιτικά φορτισμένες υποθέσεις με τρόπο που ευνοεί το κυβερνών κόμμα απολαμβάνουν τις καλύτερες σταδιοδρομίες μετά από τις αποφάσεις τους, από ότι θα μπορούσε να αναμένεται, ενώ διαφωνούντες δικαστές είναι πιθανότερο να βρούν τις σταδιοδρομίες τους παρακωλυμένες από μεταθέσεις στις λιγότερο επιθυμητές θέσεις.

Η περίπλοκη ωστόσω προσιτή ανάλυση των Ramseyer και Rasmusen έχει πολλά να προσφέρει σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται είτε για τη δικαστική ανεξαρτησία είτε για την εφαρμογή των οικονομετρικών τεχνικών στις κοινωνικές επιστήμες.

---
Έτσι στα πλαίσια αυτά δεν είναι να απορεί γιατί κάποιος ξένος που κυκλοφορούσε με μηχανάκι έχασε την δίκη που έκανε στον ταξιτζή που τον έστειλε για ένα τετράμηνο στο νοσοκομείο όταν άνοιξε ξαφνικά την πόρτα του την στιγμή που περνούσε το μηχανάκι από δίπλα.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου αποφάσισε ότι το σφάλμα ήταν του ξένου με το σκεπτικό ότι "ο ταξιτζής επειδή είναι επαγγελματίας δεν μπορεί να κάνει λάθος".

Είπε κανείς τίποτα;

Site Meter © : Lame_samurai's_rant 2004