2005/03/25

Μια τόσο φιλική χώρα...#3

[Πηγή]


Το Πολεμικό μαυσωλείο ξεσκεπάζει την βαθιά διαίρεση σχετικά με τον μιλιταρισμό του παρελθόντος


13 Οκτωβρίου, 2004


Αρκετές φορές κάθε έτος, το μαυσωλείο Γιασούκουνι (Yasukuni) στο Τόκιο κατακλύζεται από το δεξιό περιθώριο της Ιαπωνίας. Άγριοι φραστικοί φιλιππικοί ενάντια στους Ιάπωνες αριστερούς ή την Κίνα ενώ οι στρατοκράτες κορδώνονται γύρω-γύρω με τις στολές εκστρατείας, κραδαίνοντας τουφέκια με ξιφολόγχες.

Το θέαμα ίσως απαξιωθεί ως θέατρο για τους περιθωριοποιημένους εξτρεμιστές, αλλά τουλάχιστον μία φορά το χρόνο το πλήθος συμπεριλαμβάνει και επισκέπτες από το κέντρο της εξουσίας της Ιαπωνίας, τον πρωθυπουργό Τζουνιτσίρο Κοϊζούμι (Junichiro Koizumi) και των μελών της κυβέρνησής του.

Το μαυσωλείο τιμά τους 2,4 εκατομμύριο ένστολους Ιάπωνες που έχουν πεθάνει, και ο Κοϊζούμι, ο πρώτος μεταπολεμικός πρωθυπουργός που έκανε ετήσιες επίσημες επισκέψεις, υποστηρίζει ότι είναι εντελώς φυσικό για έναν ηγέτη της χώρας να αποτίσει
φόρο τιμής στους πεσόντες.

Αλλά το Γιασούκουνι, μαυσωλείο Σίντο (Shinto) που καθιερώθηκε το 1869, δεν είναι κάποιο συνηθισμένο μνημείο. Ήταν στο κέντρο της πολεμικής ιδεολογία της Ιαπωνίας στη δεκαετία του '30 και τη δεκαετία του '40, εμπνέοντας τον ενθουσιασμό για την κατάκτηση της Ασίας.

Περιπλέκοντας τον ρόλο του ως μνημείο των νεκρών του πολέμου, φυλάσσονται ως Θεοί μεταξύ των λείψανων των νεκρών στρατιωτών και οι εγκληματίες πολέμου που εκτελέστηκαν από τις Αμερικανικές δυνάμεις κατοχής, συμπεριλαμβανομένων των αρχιτεκτόνων και εκτελεστών της Ιαπωνικής κατάκτησης της ανατολικής Ασίας.

Οι επισκέψεις του Κοϊζούμι και εκείνοι των πρωθυπουργών του παρελθόντος έχουν εξοργίσει την Κίνα και τις Κορέες, που σήκωσαν την ορμή του μιλιταρισμού του Τόκιο. Οι κριτικοί δείχνουν τις επισκέψεις για να στοιχειοθετήσουν το ότι η Ιαπωνία δεν έχει καμία τύψη για τις περασμένες απρόκλητες επιθέσεις.

Πολλοί Ιάπωνες επίσης είναι αντίθετοι με τις επισκέψεις. Ένα δικαστήριο φέτος (2004) έκρινε ότι η κυβέρνηση Κοϊζούμι ότι η επίσκεψη του 2001 παραβίασε το διαχωρισμό της θρησκείας και του κράτους, αλλά ο πρωθυπουργός είπε ότι θα συνεχίσει να προσκυνά εκεί.

Οι φυσιολογικοί Ιάπωνες συνέρρευσαν στο μαυσωλείο την 15η Αυγούστου αυτού του έτους, 59η επέτειο της παράδοσης της χώρας στον Β’ παγκόσμιο πόλεμο.

Αλλά το Γιασούκουνι προσέλκυσε επίσης πολλούς όπως ο Ισάμου ΧΙΡΑΚΙ (Isamu Hiraki), ένας 79-χρονoς παλαίμαχος της βίαιας Ιαπωνικής πορείας δια μέσου της Ασίας που είπε ότι το Τόκιο δεν έχει τίποτα για το οποίο πρέπει να νοιώθει άσχημα.

"Δώσαμε τις ζωές μας για την ειρήνη, για τις οικογένειές μας, τα παιδιά μας και τη χώρα μας," δήλωσε ο ΧΙΡΑΚΙ, πρώην μυστικός πράκτορας της αστυνομίας που έρχεται στο μαυσωλείο μία φορά το μήνα να τιμήσει τους πεσόντες συναδέλφους.

---

Σχόλιο:

Το θέμα είναι πολύπλοκο αλλά, μια ανάλογη περίπτωση θα ήταν για μας οι δράστες στην ομαδική εκτέλεση και καταστροφή του Διστόμου Γερμανοί να βγουν και να κάνουν τις ίδιες εμπρηστικές δηλώσεις σαν τη δήλωση του Γιαπωνέζου στον τύπο. "Δώσαμε τις ζωές μας για την ειρήνη, για τις οικογένειές μας, τα παιδιά μας και τη χώρα μας," για να δει αμέσως πόσα απίδια βάνει ο σάκος στην Γερμανία.

Γιαπωνέζικες σοφιστείες κι αλάτι στην πληγή.

Δεν ρώτησε όμως κανείς τον Γιαπωνέζο τι δουλειά είχε ο Ιαπωνικός στρατός σε όλες τι χώρες όπου πέρασε αφού απλά ήσαν εκεί σαν φίλοι για την ειρήνη, δηλ. για να πάρει από τις χώρες αυτές όλα όσα χρειαζόταν η Ιαπωνία αλλά δεν είχε στο εδαφός της. Και πως εξηγούν όλα αυτά τα πτώματα που άφησε πίσω του από αυτούς που δεν κατάλαβαν ότι οι Ιάπωνες όταν μπούκαραν ξαφνικά στα σπίτια και σκότωσαν, λήστεψαν, βίασαν, βασάνισαν, πολλές φορές για να σπάσουν πλάκα ήταν μόνο από φιλία.

Ακόμα και οι φονιάδες του Διστόμου αποτροπίασαν από την "φιλικότητα" των Γιαπωνέζων στην Ασία την οποία οι ίδιοι με την διανοητική τους ατιμία λένε: "Δεν κάναμε τίποτα κακό. Αυτά τα λένε όσοι μας μισούν επειδή μας ζηλεύουν (σικ)."

Ας είναι όμως. Θα είναι άραγε για πολύ καιρό ακόμα αμετανόητοι; Οι Κινέζοι και οι Κορεάτες που νοιώσαν στο πετσί τους την Ιαπωνική "φιλία" για αρκετά χρόνια ακονίζουν τα χατζάρια τους. Και δεν έχασαν την ευκαιρία πέρισυ στην Κίνα στον αγώνα ποδοσφαίρου των δύο εθνικών να δείξουν τις διαθέσεις τους τις οποίες ο σε γενική αφασία Ιαπωνικός τύπος ερμήνευσε σαν απροκάλυπτη εχθρότητα και χωρίς λόγο. Λες και κατέβηκε από τον Άρη χτες το μεσημέρι και δεν βλέπει τι γίνεται κάθε μέρα στην Ιαπωνία.

Site Meter © : Lame_samurai's_rant 2004